GP Dokumentär: 

Polisskotten på Öckerö

Det handlar om en rättsskandal. Om hur Gustav 33 år, en helt vanlig tvåbarnspappa, blev skjuten till döds av insatsstyrkan i sin egna trädgård på skärgårdsön Öckerö utanför Göteborg i mars 2022.


Sedan den dagen har polis och åklagare spridit en falsk bild om vad som hände. De har påstått att de sköt Gustav i nödvärn då han gick till attack mot en polis. Men nu kan GP Dokumentär avslöja att det inte är sant.


Det handlar om hur en av insatspoliserna (troligen den med minst erfarenhet med sex år i tjänsten) tappade kontrollen, tog ett ett felaktigt beslut och sköt ihjäl Gustav när han flydde bort från polisen. Skotten träffade Gustav med ett skott i ryggen snett bakifrån samt ett skott snett framifrån på vänster sida.


Bevisen för vad som verkligen hände har såväl insatsstyrkan som utredande polis och överåklagare medvetet undanhållit både anhöriga och allmänheten, i vad som verkar vara ett försök att hemlighålla och dölja vad som skett.


Nedan: P1 Kaliber Den vilda aveln

Guldspadenominerad granskning 2024

Den vilda aveln – en granskade serie för P1 Kaliber

Del 1: Mer varg än hund, sällskapsdjuren mitt ibland oss

P1 Kaliber öppnar säsongen med Imperiet Medias granskande serie "Den vilda aveln". Om hur en lucka i lagen gjort det möjligt att helt lagligt ha en hund med 95 procent varg-DNA i sig – i ditt vardagsrum.

I del 1 får du följa med till varghundsuppfödaren Varga och träffa Petra vars villaområde levt i skräck. För mer info kontakta: info@imperietmedia.se 

Del 2: Lagen om svenska varghybrider omöjlig att kontrollera

Åsa blev biten i ansiktet när hon och hennes småhundar blev attackerade av en varghund. "Helt plötsligt så kommer det en stor mörk hund springandes som ett monster. Den var ju bara ute efter döda"

Imperiet Medias granskning visar att lagen om varghundar och varghybrider är omöjlig att kontrollera.

Del 3: Dold varg i valpannonser

Det är lagligt att ha ett djur som är mer varg än hund, men när du ska sälja valparna är det olagligt att berätta om det i annonsen. Anna ställdes inför ett dilemma när valpköpare i ett renskötselområde ville köpa en av hennes valpar, med högt innehåll av varg-DNA. 

Healingbombaren Martin 

Otrohet, svek och dynamit. I en exklusiv intervju berättar healern Martin Nilsson hur han sprängde sin flickväns make i luften, övertygad om att maken var en kvinnomisshandlare som måste stoppas. Men blev Martin Nilsson manipulerad av en kvinna som ville se sin make död?


Ni får också höra om Martin Nilssons fängelsevänner: Lasermannen och Svartenbrandt.


Fängelsepodden Special görs av Josephine Freje, Imperiet Media – i samarbete med producent Emil Drougge, Drougge Sound. Exekutiv producent Podme Sofia Neves.

Lyssna nu, testa PodMe gratis i 14 dagar: PodMe Fängelsepodden Special

Runar Sögaard

Runar Sögaard blev Runar med hela svenska folket när han 1990 gifte sig med Carola. Idag är han nymuckad – efter 439 dagar bakom galler för grova ekobrott. Avsnittet uppmärksammades också positivt av en av Sveriges största poddar: Alex & Sigges podcast (ca 21.30-45.50 länk


Under sin korta fängelsetid lyckades han göra sig känd som en av landets mest trilskande fångar, med 40 varningar. Nu vill Runar kritisera Kriminalvården och erkänner också varför han egentligen sköt Carolas katt. Medverkande är ekobrottsutredaren Anna Forsmark, chefen för Kriminalvårdens säkerhetsavdelning Joakim Righammar, samt Expo-reportern Erik Glaad som berättar om Runars nya jobb på en högerextrem sajt.


Fängelsepodden Special görs av Josephine Freje, Imperiet Media – i samarbete med producent Emil Drougge, Drougge Sound. Exekutiv producent Podme Sofia Neves.

Lyssna nu, testa PodMe gratis i 14 dagar: PodMe Fängelsepodden Special

Rönnäsfallet

I ett exklusivt samarbete med PodMe gör Imperiet Medias Josephine Freje Fängelsepodden Special.


En äldre kvinna i rullstol våldtas, hennes misshandlade man ligger och dör på golvet framför henne. Våldsdåden i Rönnäs är än idag ett öppet sår i den lilla byn i Västerbottens inland. I ett exklusivt specialavsnitt av Fängelsepodden åker vi tillbaka till byn och möter en av de dömda gärningsmännen: Lars Appelvik. Idag en fri man som avtjänat sitt straff, men som fortsätter att kämpa för resning.


Avsnittet görs av Imperiet Media, reporter Josephine Freje (från Utanför murarna, Kalla fakta, Uppdrag granskning). Exekutiv producent Sofia Neves, ljudmix och producent Emil Drougge, Drougge Sound. Har du tips eller synpunkter? Hör av dig till info@imperietmedia.se (publiceras av Podme, utan ansvarig utgivare)


Lyssna nu, testa PodMe gratis i 14 dagar: PodMe Fängelsepodden Special

Extramaterial – Rönnäs

Lars Appelvik jobbar idag som snickare och drömmer om att få upprättelse , han anser sig vara oskyldigt dömd. Det finns ingen teknisk bevisning som binder honom till brottet. Till höger ser ni brottsplatsen där den äldre mannen misshandlades till döds och kvinnan knuffades ur sin rullstol och våldtogs. Ingen bor där idag  – brotten har satt djupa sår i den lilla byn i Västerbottens inland. Hör Lars, byborna, advokaten, anhöriga och en skeptisk minnesexpert i Fängelsepodden Special.